Magisch samenwerkingsspel in basisonderwijs

Of het nu om kleuters gaat of 8e groepers. Beiden gaan voor dit magisch samenwerkingsspel in basisonderwijs. Samen krijg je iets voor elkaar dat je alleen niet lukt. Het begint al met het klaar leggen van het spe. Aan vrijwilligers meestal geen gebrek. Het begint met het afrollen van de vier haspels. Daarna schuiven de kinderen de houten handvatten over de touwen naar het uiteinde. In een mum van tijd ligt er een reuzenrad van touwen om het platform in het midden. De magie van het spel krijgt de leerlingen te pakken. Het liefst grijpen ze direct naar de touwen om te beginnen.

In een kringgesprek komen automatisch de drie centrale vaardigheden naar voren: durf, evenwicht en vertrouwen. Om daar handen en voeten aan te geven kan een aantal oefeningen in duo’s de leerlingen voorbereiden op het spel. Bijvoorbeeld geleidehond spelen in tweetallen. De een leidt de ander door de ruimte met of zonder handen vast, met of zonder blinddoek. Een andere oefening is de ophaalbrug. Twee kinderen zetten de neuzen van hun schoenen tegen elkaar en gaan dan uitproberen hoever ze met gestrekte armen naar achteren kunnen hangen.

Vervolgens kan iedereen aan het eind van een touw gaan staan en op aangeven van de begeleider het handvat oppakken. Het is meestal nodig tevoren daar duidelijke instructies over te geven. Het is verleidelijk om het touw op te pakken en er mee te gaan zwaaien. Afhankelijk van de leeftijd van de leerlingen kan je een verhaal in het spel weven. Voor kleuters een sprookje waarbij er schatten verplaatst moeten worden. De kleuters dragen allemaal hun steentje bij en helpen bij het voorzichtig verplaatsen. Voor de oudere kinderen kun je eerst evenwicht en afstemming oefenen door het platform – bijvoorbeeld met een voorwerp daarop – voorzichtig volgens afgesproken instructie te laten stijgen, zweven en weer landen. Een stap verder kunnen leerlingen zelf zittend of staand op het platform dezelfde beleving hebben. Ook hier kun je leerlingen vragen of ze linksom of rechtsom willen draaien of van A naar B willen gebracht worden

Hieronder een filmpje hoe dit magisch samenwerkingsspel in het basisonderwijs eruit kan zien.

Je kunt de eerste keer de instructie, spelleiding en overdracht overlaten aan een van onze begeleiders. Zij hebben ervaring met groepen kinderen, leerlingen en volwassenen. De begeleiders leiden het spel en delen talrijke tips voor variaties in het spel. Als je kiest voor de inzet van een dagdeel betaalde begeleiding ontvang je 15% spelkorting wanneer je het spel achteraf wilt kopen.