Sportief spel op school

Een dag uitval van de gymdocent? Even wat anders na een week toetsen? Iets te vieren met je klas? Op zoek naar een origineel onderdeel op de sportdag of open dag? Kies voor een leuke gymles met een ervaren freelance docent, die het Zonnestralenspel begeleidt.

In het Zonnestralenspel staat beurtelings een leerling in het zonnetje. Hij staat in het midden van het spel. De andere leerlingen houden de 32 touwen vast die verbonden zijn met het platform of de ring in het midden van het spel.

Voor groepen van 17 tot 33 deelnemers. Dit verrassende spel kan je zowel binnen als buiten spelen. Kinderen en leerlingen spelen met hun durf en evenwicht. Wie durft als eerste in het midden van de groep te staan en zijn evenwichtskunsten te tonen? En kun je rekenen op je klasgenoten die je helpen evenwicht te behouden. Het gaat over vertrouwen in jezelf en in je klasgenoten. En het samen vieren van succes.

Zonder teamwork geen succes. Een lesuur is zo gevuld. Voor basisschoolkinderen biedt het zonnestralenspel met platform meer stabiliteit. Voor leerlingen op de middelbare school is het spel met stalen ring uitdagender.

Hoe werkt het spel?

De spelleider heeft de instructie tevoren goed doorgenomen en geoefend. Als eerste stap trekken de zonnedragers de touwen strak. Op teken van de spelleider stappen de zonnedragers langzaam een stap naar achteren. Hierdoor komt het platform of de ring omhoog. De leerling die in het midden staat, zal zijn evenwicht zoeken. En als dat lukt, zal hij als een zonnetje stralen. De zonnedragers ontdekken wat zij samen voor elkaar krijgen. Of wat mislukt doordat de zonnedragers hun krachten niet op elkaar afstemmen. Hieronder zijn de brugklassers van Vrijeschool Parkstad uit Heerlen aan het werk.

Daar is teamwork voor nodig. En durf – de zon laat zich letterlijk van alle kanten zien. Maar ook evenwicht – want je wilt wel staande blijven.

De ene leerling durft meer dan de ander. En daarvoor is ook ruimte. De zonnedragers kunnen de zon laten ronddraaien of verplaatsen. Er zijn durfals die willen veren zoals op een trampoline. En een enkele keer wil een duo samen als zon stralen. Eenmaal goed geoefend kunnen teams met elkaar strijden om de eer. Ze kunnen een parcours lopen, leerlingen en attributen verplaatsen zonder dat ze vallen. De leerling in het midden kan een bal opvangen of een beker water zonder morsen vasthouden.

Hoe minder deelnemers, hoe zwaarder het zal zijn om de zon omhoog te laten klimmen. Hoe hoger de zon klimt, hoe meer trekkracht er van de deelnemers nodig is.

Meer informatie over de inzet van externe begeleiders vind je hier.